Megosztom a Twitteren! Megosztom a Facebook-on! Felveszem a Google könyvjelzőim közé! Megosztom a Startlapon! Megosztom az Iwiw-en! Nyomtatóbarát verzió

Minősített passzívház Budaörsön

Szekér László, Építészfórum
2011. augusztus 5.
 
A budaörsi új házat szemlélve kívülről csupán a kémény hiánya tűnhet fel, belépve azonban a falvastagságok, a gépészeti rendszerek és a kiegyensúlyozott belső klíma azonnal elárulják, itt valami másról, többről van szó. A domboldalban álló, darmstadti minősítésű passzív családi ház 2011 tavaszára készült el Szekér László tervei alapján.

A fenntartható építészet többek között azt is jelenti, hogy a tulajdonos/üzemeltető hosszútávon fenn tudja tartani az épületét, mivel a használatból eredő közüzemi költségeket ki tudja fizetni. Sajnos egyre inkább tapasztalható hazánkban is az energiaszegénység, amikor a lakó/tulajdonos nem képes kifizetni az egyre emelkedő közüzemi díjakat, elsősorban a gáz-, és villanyszámlát, és emiatt kikapcsolják a szolgáltatásból. Az energiatudatos tervezésnek elsősorban a fűtési energiafelhasználás csökkentése a célja, hiszen a normális életvitelhez elengedhetetlen a kellemes belső komfort biztosítása minden évszakban. A szokványos építési módokkal ezt kiegészítő fűtéssel/hűtéssel oldják meg, azonban ennek mértéke egyáltalán nem közömbös. A fosszilis tüzelőanyagok elégetése során szennyező égéstermékek kerülnek a környezetünkbe, aminek mértékét csökkenteni szükséges.

 

 
Távlati kép dél felől - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Utca felőli nézet - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Ház a kert felől - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt

 

Passzívház: gazdaságos hatékonyság
A passzívház kellemes belső hőmérsékletet nyújt minimális külső energiamennyiség felhasználása mellett. Az épületek passzív fűtéssel rendelkeznek: hatékonyan hasznosítják a napenergiát és a belső hőnyereséget, feleslegessé téve a hagyományos fűtési rendszereket még a legnagyobb hidegben is. A melegebb hónapokban energiafaló klímaberendezések helyett a passzív hűtési technikákat alkalmazzák: nyárra méretezett árnyékolás, éjszakai átszellőztetés, talajkollektoros hűtés stb. A passzívház csak számításokkal igazolt módon, minőség-ellenőrzéssel kísért kivitelezéssel nyújtja a kívánatos eredményeket, ezért szükséges a tanúsított tervezés és kivitelezés, amelynek munkamódszere az elmúlt évtizedek alatt kristályosodott ki Európában és most már hazánkban is egyre nagyobb teret hódít.

 

 
Keleti homlokzat - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Déli homlokzat - a szomszéd felől - építészet és fotó: Szekér László

 

Egy valódi passzívház a hazánkban szokványos energiafelhasználás 90%-át feleslegessé teszi, mindössze 15 kWh/m2,év fűtési energiát igényel (ez megfelel 1,5 liter fűtőolajnak vagy 1,5 m3 földgáznak négyzetméterenként, évente). A radikálisan lecsökkentett energiafelhasználás a káros CO2 kibocsátás is csökkenti, ezzel a klímaváltozás fő okát jelentő üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető. A passzívház a hagyományos építkezések reális alternatíváját nyújtja a fenntartható épített környezet létrehozásához. Ehhez az alapkoncepcióhoz további fenntartható megoldásokat lehet alkalmazni, ezzel javítva a teljes életciklusra vetített mutatókat. Egyre inkább fontos például a vízfelhasználás kérdésköre, a pazarlás megszüntetése, az újrahasznosítás, az esővízgyűjtés, a megfelelő építőanyagok kiválasztása, valamint az újrahasznosítás.

 

 
 télikert nézete dél felől - építészet: Szekér László, fotó: Vérti Zsuzsanna
Ház a kert felől - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Keleti homlokzat - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt

 

Az építtető ilyen paraméterekkel rendelkező családi házra adott megbízást 2008 végén. Az átgondolt, alapos tervezést követően 2009 nyarán kezdődött el az építkezés és 2011 tavaszán be is költözhetett új otthonába a család. Alapkövetelmény, hogy részletes kiviteli tervek készüljenek egy passzívházhoz, mivel a csomópontok kidolgozása és az innovatív épületgépészeti és elektromos kialakítás ezt kívánja meg, továbbá a kivitelezés műszaki felügyelete is csak így teljesíthető. A tervezést folyamatos energetikai modellezés kísérte az innovatív PHPP programmal, valamint az építés során az esetlegesen felmerült módosításokat is folyamatosan ellenőriztük.

Építészet és innováció
Innovatív megoldásokat integráltunk az építészeti kialakításba, figyelembe véve a hely szellemét és újraértelmezve a népi építészeti hagyományokat. A szomszédos épületek zavarásának és árnyékolásának elkerülése érdekében a házat az utcavonaltól jelentősen hátrahúzva helyeztük el. Ez a diszpozíció nagyobb intimitást ad az épületnek és zajcsökkentés szempontjából is előnyös, bár az utca viszonylag csendes. A teljesen beépített családi házas környezetben megvalósult épület illeszkedik a kialakult településképbe. A teljesen alápincézett, földszint + tetőteres, magastetős tömeg egy korábban itt állt romos hétvégi ház helyére épült. A Budaörs egyik lankás dombjának tetején helyezkedik el az 1000 m2-es telek, amelynek hosszabbik oldala kedvező déli tájolású.

 

A télikert az előszobából nézve - építészet: Szekér László, fotó: Vérti Zsuzsanna
Nappali - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Konyha-étkező, építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
 

 

Az építészeti koncepció része a hagyományos épületformába integrált, kétszintes télikert, amely nagy passzív napcsapdaként temperálja az egész házat fűtési idényben, az épület belsejébe vezetve a természetes fényt. A pincefödém egy része járható üvegfödém, így még a pincébe is bőven jut a napsugarakból. Természetesen a túlmelegedés elkerülésére árnyékolni kellett a délre tájolt üvegfelületet, amely egy külső síkon elhelyezett, motorosan mozgatott legördülő árnyékoló segítségével valósult meg. Az épület maradéktalanul érvényesíti a passzívház-elveket: tökéletesen szigetelt, légtömör és hőhídmentes épületburokkal rendelkezik, amelyet a határoló falakon 30 cm grafitos hőszigeteléssel, a zárófödémen 50 cm, a pince aljzatban 27 cm hőszigeteléssel láttunk el. Az épület kompakt formálású, a felesleges tagolásokat kerültük, a délre tájolt hosszúkás téglalap forma évszázados hagyományokat idéz.

 

Télikert az üvegfödémmel - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Télikert az üvegfödémmel - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Galéria - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Télikert - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
 

 

A szerkezeti rendszer méretezett vasbeton lemezalapozás, vízzáró monolit vasbeton falak a pincében, Ytong falazat a földszinten és tetőtérben, monolit vasbeton födémek minden szinten, így a tetőtérben is. A termikus épületburokba beletartozik a pinceszint is, ahol a gépészeti és tároló helyiségek mellett helyet kapott egy zeneszoba és egy wellness-részleg is, ami egy szaunát jelent egy kis kondiszobával. A földszinten található kétállásos garázs nem része a termikus buroknak, így ennek a résznek a kialakítása a szokványos módon, extra hőszigetelés nélkül történt. A garázs feletti járható tetőt a szülői hálószoba teraszaként hasznosítottuk, és általában törekedtünk arra, hogy a szerkezetek és megoldások „többfunkciósak” legyenek. Így például a körbefutó tetőszoknya nem csak vizuálisan kapcsolja egybe az egyes épületrészeket, de esővédő előtetőként és méretezett árnyékolóként is szolgál. A megfelelő árnyékolásra következetesen törekedtünk: a télikert árnyékolása motoros rolóval, az összes délre és nyugatra néző üvegfelület motoros redőnnyel ellátott, így minden klimatikus viszonyra szabályozható árnyékolással rendelkezik a ház.

 

Galéria  - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt
Tetőtér folyosó nézet - építészet: Szekér László, fotó: Batár Zsolt

 

Az épület domboldalon áll és az alapozás egy mélyben levő rétegvíz-eret érintett, emiatt szivárgóval kellett körbevenni a házat. A bőségesen pótlódó talajvíz miatt az épület energiaellátását is erre a megújuló forrásra alapoztuk, így a hátrányból sikerült előnyt kovácsolnunk. Az alapozás után egy több száz méter hosszú csőkígyót helyeztünk el, több méterrel a felszín alatt, s az ebben keringtetett folyadék szolgáltatja a fűtő-, és hűtőenergiát az épületben. Az esővíz megfelelő elvezetésének megoldása után gondoskodtunk annak gyűjtéséről és felhasználásáról is: egy 50 m3-es víztároló látja el az épület igényeit és a kert locsolását, ezáltal jelentős vízdíjtól és csatornaszámlától mentesül a tulajdonos – hosszú időre.

A vasbeton födémek nem csak teherhordó szerepet látnak el, hanem egyben az épület temperálását is szolgálják, fűtenek vagy hűtenek igény szerint, továbbá itt kerültek elhelyezésre a szellőzőcsövek, az elektromos-, és gépészeti vezetékek is. A nyílászárók a fűtési időszakban a hőnyerés fontos eszközei, ezért speciális háromrétegű üvegezéssel ellátott passzívház-ablakokat építettünk be. A passzívház-koncepció fontos eleme a hővisszanyerős szellőzés, amely az elhasznált levegő hőjét hasznosítja, ez esetben 95 %-os hatékonysággal. Különös gondot fordítottunk a télikert és a pinceszint szellőzésének megfelelő kialakítására, méretezésére.

 

Télikert  a pincéből nézve - építészet: Szekér László, fotó: Batár  Zsolt
Előszoba  - építészet: Szekér László, fotó: Vérti Zsuzsanna
Fürdőszoba - építészet: Szekér László, fotó: Vérti Zsuzsanna
Fürdőszoba - építészet: Szekér László, fotó: Vérti Zsuzsanna
 

 

Épületgépészet
Az épületbe nincs bekötve a gáz, mivel nem volt rá szükség. Ezzel a gázbekötés engedélyezése, az épületen kívüli és az épületen belüli gázvezeték tervezése, engedélyezése és kiépítése elmaradhatott. Természetesen nincs havi gázszámla és időszakonként szükséges gázmérő-csere sem. Nincs kémény a házon, így kéményseprő engedélyeztetés, MEO, karbantartás, ellenőrzés és rendszeres kéményseprő díj sincs. Nincsen a házban kazán, amit karbantartani kell, ami felrobbanhat, szénmonoxid-mérgezést okozhat és gázt fogyaszt. Nincsenek radiátorok az épületben, a kiváló passzívház-ablakoknak köszönhetően még az ablak mellett állva sincs kellemetlen hőmérséklet-aszimmetria - vagyis nem húznak az ablakok, nem párásodnak. A radiátorok elmaradása miatt jobban bútorozható az épület. Ami viszont van: hőszivattyú, födémtemperálás, alacsony hőmérsékletű mennyezetfűtés és -hűtés, napkollektoros használati melegvíz-ellátás puffertárolóval, amelyet a hőszivattyú segít megtölteni, ha nem süt a Nap. Nyáron és átmeneti időszakban - napos időben - a meleg víz szinte ingyen van.

 

Gépészeti  helyiség - fotó: Batár Zsolt
Gépészet:  puffertároló (szolár) - fotó: Batár Zsolt
Hővisszanyerős  szellőzés - fotó: Batár Zsolt

 

A hővisszanyerős szellőzés további komfortnövekedést eredményez, amely minden helyiségben megtalálható és állandó friss, szűrt levegőt biztosít ablaknyitás nélkül is. Áramfelvétele mindössze kb. 40 Watt, és persze negyedévente ajánlatos benne szűrőt cserélni. Természetesen az ablakokat ki lehet nyitni tetszés szerint, tehát a hagyományos szellőzés is megoldható - csak legtöbbször nincs rá szükség. A hővisszanyerős berendezés a friss levegőt talajkollektoron keresztül kapja, így a levegő előtemperálása passzívan, energiafelhasználás nélkül történik. A tisztaság és pormentesség érdekében központi porszívót, az ellenőrzött vízminőség biztosítására vízlágyítót terveztünk be. Az elektromos szerelés az intelligens épületfelügyeleti kialakítás lehetőségét rejti magában, de költségkímélés miatt a megvalósult állapot hagyományos szerelésű lett.

A ház energiaellátási koncepcióját a talajhő (levegős és vizes talajkollektor rendszer,) valamint a napenergia hasznosítása képezi (szivattyúkkal, hőcserélőkkel és hőszivattyúval), Az elektromos áram jövőbeli előállítására tervbe van véve a napenergia hasznosítása fotovoltaikus napelemekkel. Az ivóvíz-ellátás és a csatorna a hálózatra kötött, a mosás, a wc-öblítés és kert locsolása esővíz-hasznosítással történik - ez utóbbi ingyenes vízellátást jelent.

 

Gépészet:  hőszivattyú - fotó: Batár Zsolt
Gépészet:  hőszivattyú - fotó: Batár Zsolt
 

 

Megfizethető alternatíva
A budaörsi passzívház tulajdonosai hosszú távon energiát és pénzt takarítanak meg, miközben az építés meglepően gazdaságosnak bizonyult. A magasabb komfortszintet nyújtó, új generációs épületkomponensekbe történő többletberuházás kiegyenlítődik az elmaradó fűtési rendszer miatt jelentkező, hosszú távú megtakarítások által, ezért a budaörsi passzívház kiváló ingatlanbefektetés is egyben. A kivitelezési költségeket elemezve 5 %-os építési többletköltséggel lehet számolni a szokványos építkezéshez képest. Ezt a minimális pluszt az összeszokott és gyakorlott tervező-kivitelező csapat munkájával, az elkötelezett építtetővel és a legkedvezőbb árszinten beszerzett, de kompromisszum–mentes anyagokkal és berendezésekkel sikerült elérni.

Különös gondot fordítottunk a kivitelezésre, szakszerű és precíz részletmegoldásokat alkalmaztunk a hőhídmentesség és légtömörség megvalósítása érdekében, mindig a gazdaságosságra is hangsúlyt helyezve. A vízzáró betonfalak, a megfelelő hőszigetelések kiválasztása, a nagy hatékonyságú gépészeti berendezések, a légtömör áttörések és csatlakozások, valamint a megfelelően kialakított csomópontok mind ezt a célt szolgálják.

 

Déli homlokzat - árnyékolással - építészet és fotó: Szekér László
Télikert - árnyékolva, belülről - építészet és fotó: Szekér László
Télikert árnyékolva kívülről - építészet és fotó: Szekér László
 

 

A belső burkolatok fából és kerámiából, a belső nyílászárók hazai fából készültek. Az épület színvilágára a föld-színek jellemzőek: drappok, zöldek, barnák különböző pasztelles árnyalataival dolgoztunk, így a ház megjelenése minden évszakban harmonikus. A kert kialakítása az épülettel összhangban történt, a könnyű és akadálymentes parkolás a lehető legkevesebb helyet foglalja el a zöldterületből. A ház kedvező kertkapcsolattal rendelkezik a déli teraszon keresztül és a nappaliból is ki lehet jutni az intim, árnyékos kertbe.

A budaörsi passzívházban a kellemes belső hőmérsékletet rendkívül alacsony energiabevitellel érhetjük el. A vastagon szigetelt, hőhídmentes épületburok egyenletes hőmérsékletet biztosít télen-nyáron, hőmérséklet-aszimmetria és huzathatás nélkül. A szellőztetési rendszer gondoskodik az állandó frisslevegő-ellátásról és az egészséges belső klímáról, a páramentességről. A lakóház korszerű, gazdaságosan üzemeltethető, biztonságos és fenntartható otthont nyújt a sokgyermekes család számára.

Szekér László


Fenntartható családi ház Budaörsön (2011)

Szekér László
vezető tervező: Szekér László
építész munkatárs: Trikkal Adrienn (kiviteli terv)
szakági tervezők:
statika: Pap Ferenc
épületgépészet: Detre Zsolt
elektromosság: Kovács Zsuzsanna
szellőzés: Kucsera Mihály
PHPP minősítés: Benécs József okl. gépészmérnök
fotó: Batár Zsolt, dr. Vérti Zsuzsanna, Szekér László
generáltervező: Intervallum Kft.

tervezés éve: 2008-2009
kivitelezés éve: 2009-2011
bruttó szintterület: fűtött alapterület: 351 m2

Épületminősítés: minősített passzívház (Darmstadt)
Fajlagos fűtési (és hűtési) energiaigény: 14 kWh/m2,év
Légtömörség: min. 0,25/h
Primer energia mutató: 76 kWh/m2,év.
Fűtési hőszükséglet 12 W/m2,
Hűtés energiaigénye: 5 W/m2
Transzmissziós veszteségek: 9830 kWh/év,
A szellőztetés vesztesége: 1860 kWh/év,  
Összes veszteség: 11690 kWh/év,
Szoláris nyereség: 4474 kWh/év
Belső hőforrás nyereség: 3293 kWh/év
Hőnyereség hasznosítási foka: 95 %
Összes hőnyereség: 7398 kWh/év
Fűtési hőigény: 4292 kWh/év

bruttó beruházási költség: 300.000,- Ft/m2« Vissza